2020

Content Image

Cuprins

  • Prezentare generală, resurse umane și organigramă
  • Pregatire profesională, școli, antrenamente, conferințe
  • Reabilitare trasee turistice
  • Acțiuni de salvare 
  • Acțiuni de prevenție și educație montană
  • Concluzii

Prezentare generală

Serviciul Public Județean Sibiu are ca atribuții principale:

  • Coordonarea, din punct de vedere administrativ și organizatoric a activitațiilor de salvare montană în județ
  • Patrularea preventivă pe traseele montane de pe raza județului Sibiu
  • Asigurarea permanenței la punctele și refugiile Salvamont conform planului de activități aprobat, respectiv Baza de Salvare Bâlea Lac și Stațiunea Păltiniș permanent, Cabana Negoiu și Refugiu Călțun sezonier.
  • Căutarea persoanelor dispărute, precum și acordarea primului ajutor calificat și salvarea persoanelor accidentate
  • Transportul accidentaților sau al bolnavilor până la preluarea acestora de prima unitate prespitalicească
  • În situații de urgentă, atunci când primește o solicitare, poate interveni și în zone din afara teritoriului administrativ al județului Sibiu

Resurse umane și organigramă

          Serviciul  Public Județean Salvamont Sibiu are în componență un număr de 17 salvatori montani angajați, 6 salvatori montani voluntari ( doi medici), 6 aspiranți, un director, un contabil șef și un inspector de specialitate. În momentul de față avem o colegă în concediu medical până în vară, un post vacant, rămas liber în urma pensionarii unui coleg și sperăm să îl ocupăm în viitorul apropiat pentru că suntem în plin sezon de schi iar din primavară avem nevoie de ei pentru a continua lucrarile la traseele turistice.

Pregatire profesională, școli, antrenamente, conferințe

          Pregatirea salvatorilor montani este o activitate permanentă, individuală, care este completată de activitațiile organizate de serviciu sau organizate de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România                 
          Datorită pandemiei pregatirea salvatorilor montani s-a facut doar în grupuri mici cu respectarea măsurilor anticovid.
          Salvamont Romania organizează anual doua etape de pregatire și evaluare  iarnă/vară, pentru viitorii salvatori montani.     
          Salvamont Sibiu a fost reprezentat în scoala națională în anul 2020 de doi instructori, Puiu Constantin, Muntean Daniel si un elev.
          Din păcate doi elevi au rămas acasă fiind contact cu o persoană confirmată pozitiv cu coronavirus, urmând să participe în anul următor  
           Salvamont Romania organizează periodic reatestarea salvatorilor montani. Examenul de reatestare se susține odată la  trei ani și constă într o probă medicală, una practică și un test scris de evaluare a cunostințelor. În acest an pentru a evita riscul de transmitere a virusului s-a decis susținerea examenelor de reatestare doar în primavara anului 2021.                
           În luna noiembrie a avut loc Conferinta Naționala a Salvatorilor Montani din România, la Borșa, unde Salvamont Sibiu a fost reprezentat de cei doi șefi de formație.

Reabilitare trasee turistice

              Din cauza pandemiei cu noul Coronavirus, anul 2020 a fost unul  dificil pentru toată lumea, inclusiv și pentru salvamont și turism. După instituirea stării de urgență și limitarea accesului turistic în zona montană ne-am orientat activitatea spre refacerea traseelor turistice iar până la relaxarea restricților am reusit să refacem 5 trasee în Munții Făgărașului, 9 trasee în Munții Cindrel și 2 trasee în Munții Lotrului, urmând să continuam această activitate în primavară, odata cu topirea zăpezii. 

Acțiuni de salvare

                  În anul 2020 Salvamont Sibiu a fost solicitat să intervină la un numar de 214 intervenții în zona montană a județului Sibiu. Două treimi dintre ele au avut loc pe domeniile schiabile din stațiunea Păltiniș iar o tremie în masivul Făgăraș În ultimii ani numărul accidentelor pe partiile de schi a stagnat dar a crescut numărul accidentelor în zona montană, mai exact, s-a dublat în ultimii cinci ani. Dacă în 2014 am înregistrat  aproximativ 150 intervenții, în anul 2019 au fost puțin peste 300. Datorită pandemiei anul 2020 a fost mai liniștit. S-a simțit lipsa turiștilor străini în zona înalta a masivului Făgăraș, dar din pacate s-a păstrat media turiștilor care își pierd viața în zona montană a judetului. Mai exact. în fiecare an, își pierd viața doi-trei turiști. În ultimii ani timpi de răspuns la intervenții a scazut considerabil datorită colaborării cu colegii de la Salvamont Arges ( în Făgăraș ) și colaborarea cu elicopterele SMURD si IGAv dar și datorită pregătirii fizice continue a membrilor echipei prin participarea la tot mai multe competiții sportive.

Acțiuni de prevenție și educație montană

      Salvamont Sibiu asigură permanența la punctele de salvare din Păltiniș și Bâlea Lac tot timpul anului iar pe perioada verii la Cabana Negoiu și Refugiul Calțun.
           Pe timpul verii patrulează pe traseele turistice și oferă informații și sfaturi turiștilor de pe traseu. În sezonul rece numărul schiorilor off-piste a crescut semnificativ, mai ales în zona Bâlea Lac unde e nevoie de echipament special pentru salvare din avalansă și cunostințe specifice.
        În vară s-a instalat în baza de salvare de la Bâlea Lac aparatura necesară pentru dispecerat propiu. Se raspunde la telefon 24 din 24 și se poate crea un centru de comandă în caz de urgențe.

Concluzii

          Anul 2020 a fost atipic pentru serviciu Salvamont Sibiu, lipsa turiștilor în primavară a fost o oportunitate să ne concentram atenția pe traseele turistice, apoi după ridicarea restricțiilor a fost o explozie de turiști în toată zona montană a județului chiar și în zonele mai puțin frecventate până acum
Pandemia a fost o provocare pentru noi ca să asigurăm permanența la punctele și refugiile salvamont în condițiile în care un coleg a ieșit la pensie, doi colegi au fost în concediu medical o perioadă îndelungată iar sistematic am avut un coleg, doi în izolare.
          Cu toate acestea gradul de răspuns la solicitări a fost de 100%, colaborarea cu celelalte instituții din sistem s-a îmbunătătit considerabil, iar centrul de comandă de la Baza de Salvare de la Bâlea Lac funcționează impecabil

 
Întocmit:

Șef formatie

Muntean Daniel